Jag skaffade min första digitala systemkamera för ca 15år sedan. Under dom följande åren fotograferade jag allt mellan himmel och jord. Bytte kamerahus och skaffade mer objektiv.
2018 hittade jag en analog Zeiss ikoflex TLR-kamera på en lokal loppis. Då det analoga fotograferandet åter hade börjat bli populärt så slog jag till på kameran. Skaffade några rullar svartvit film, 120-film, mellanformat var det till just denna modell och kastade mig ut i detta för mig nya och spännande sätt att fotografera.
Fastnade snabbt för den analoga tekniken med sitt lugnare tempo, manuella ljusmätning men framförallt spänningen när man rullade ut den nyframkallade filmen och fick se sina negativ för första gången.
Har nu sålt stort sett alla digitala kameror jag hade och ersatt dessa med analoga kameror i olika format såsom småbild 35, mellanformat 120 och storformat 4×5.
Bilderna jag visar upp på utställningen skiljer sig troligtvis från alla andras då dessa är tagna med en teknik som heter pinhålsteknik. Kameran består av en ljustät låda som man stoppar sin film i. Det finns inget objektiv eller någon sökare på dessa kameror.
Det enda som släpper in ljuset till filmen är ett litet hål med en diameter på mellan 0,3-0,5mm. Sedan får man helt enkelt öppna och stänga för det lilla hålet för att exponera filmen. Tiden detta tar kan vara allt från en sekund upp till flera minuter beroende på vilket ljus som finns och vilken film man använder.
Spänningen med att fotografera med denna typen av kameror är att man inte på förväg vet riktigt vad man kommer att få med på bilden. Man får helt enkelt placera kameran och uppskatta en ungefärlig komposition av sin bild.
Filmen jag använder är svartvit för den kan jag själv enkelt framkalla i mitt mörkrum.
Tre av motiven är välkända byggnader här i Växjö fotogtaferade med en storformatskamera 4×5
De andra bilderna är fotograferade med mellanformatskamera, 120, och visar sådant som jag tycker passar bra med just den här typen av fotografering.
Du hittar mer bilder på Instagram: skogmathias
Mathias Skog